Skip to main content

 המהפכה הטכנולוגית המלווה אותנו עוצמתית ובעלת השפעה רבה על תחומים רבים בחיינו. אנחנו מזמינים פיצה או מונית בנגיעה בטלפון ורכבים מתחילים להסתובב ברחובות ללא נהג. מכשירים לבישים מזכירים לנו לשבת זקוף מול המחשב, ולהתריע לנו שאנחנו במתח נפשי או שחמותנו נוחתת לסופש(או שאנחנו במתח נפשי בגלל שחמותנו נוחתת לסופש…). גם בתחום הספורט ישנם איספור מכשירים ואפליקציות שמנתחים את הביצועים שלנו ומציעים דרכים לשיפור על בסיס המידע שאספו עלינו באימונים קודמים. גם מבנה האישיות שלנו מושפע מהתקדמות הטכנולוגיה – בדרך כלל לרעה – מחקרים מראים לדוגמה ירידה ביכולת הבינאישית ובמיומנויות התקשורת שלנו ביחס לשנים עברו.

אז איך משפיעים השינויים הטכנולוגיים על עולם המוצרים וסביבת השימוש?

ננסה לענות על השאלה מנקודת מבט של מעצבי מוצר, יתכן ובחינת השינויים שחלו על ציר הזמן עד היום יעזרו לנו לשער מה צפוי לנו הלאה. הרבה מוצרים חדשים מתקיימים בזכות המצאה של טכנולוגיה חדשה או שיפור של אחת קיימת. במקרים מסויימים הטכנולוגיה היתה קיימת שנים רבות לפני הופעת מוצר אבל לא היתה מספיק נגישה- רכיבים נהיים זולים, מוטמעים במוצרים עממיים יותר וכך זמינים לקהל רחב יותר. חשיפת מוצר יומיומי חדש לקהל עצום תגרור שינוי תרבותי – לדוגמה הטלפון הנייד.

העיצוב התעשייתי מצידו ישאף לשקף את הקדמה הטכנולוגית שהמוצר מציע ולעיתים יציג ממשק שימוש חדש – אחיזה שונה של המוצר, הפעלה שונה, הנדסת אנוש שונה וכו'. דוגמה להפעלה שונה של מוצר יכולה להיות פקודה קולית, מצמוץ העין או הטייה של הראש – אלו פיצ'רים שלא היו זמינים בעבר ולכן לא היתה סיבה ממשית לשנות את ממשק השימוש באופן רדיקלי. ההחלטה באיזו רמה ישתנה עיצוב המוצר בכלל ומממשק המשתמש בפרט לא מתבססת רק על התמורות הטכנולוגיות כי אם גם על דפוסי ההתנהגות של המשתמש ורמת יכולתו לקבל שינויים. לעיתים סדר הדברים הפוך, כך התהליך של פיתוח מוצר מתחיל מרעיון או צורך מוגדרים שמקבלים עיצוב וצורה. בסיום גיבוש הרעיון והצורה מפתחים את הטכנולוגיה בהתאם.

אם כן הופעתה של טכנולוגיה חדשה או שיפורה של קיימת מתחילות תהליך, בתהליך זה יידרשו עיצוב וממשק משתמש חדשים לאותה טכנולוגיה. השלב הבא באבולוציה יהיה העלמות המכשיר הפיזי – מוצרים טכנולוגיים וא-טכנולוגיים ייעלמו או ייטמעו בסביבה שלנו באחד משני האופנים הבאים:

  1. העלמות פיזית:

הצורך במוצרים, אביזרים ומכשירים מסויימים יפחת עד שיעלמו המכשירים מסביבתנו. הטלפון הנייד לדוגמה "העלים" את הטלפון הציבורי במדינות מסויימות (ישראל ביניהן), את היומן ומחשבון הכיס, אלבום התמונות ועוד. יום יבוא וגם השימוש בטלפון הנייד יפחת, היום על מנת להשתמש בטלפון עלינו לראות, לשמוע ולגעת, ברגע שהמדע יבין יותר את המוח האנושי, נוכל בעזרת התקן פנימי לראות ולשמוע מתוך המוח וכלל לא לאחוז במכשיר. אנחנו לא כל כך רחוקים מהרגע הזה אגב, זה יכול לקחת עשר, עשרים או חמישים שנה.

  1. העלמות תודעתית:

בניגוד להעלמות פיזית, כאן המכשירים ימשיכו להתקיים ולפעול אך מבלי שנשים לב לזה. אחת הסיבות שאנחנו לא שמים לב לקיומם היא העדר האינטראקציה איתם, לדוגמה: מזגן שיודע מתי אנחנו מעדיפים טמפרטורה גבוהה ומתי נמוכה, או מחשב השקייה שיודע האם צריך להשקות את הגינה או לא. מכשירים אלה לומדים אותנו ומשרתים אותנו בהתאם להרגלים והצרכים שלנו ולשינויים שחלו בסביבתנו – שינויי מיקום, מזג אוויר, וכו'.

בתחום הרפואי לדוגמה מכשירים מנתרים ערכים כמו דופק, נשימה וחום גוף מבלי לבוא במגע עם המטופל ומבלי שיבחין בפעולתם ובקיומם. העובדה שהמטופל לא מודע עשויה לתרום להחלמתו מכיוון שהחדר בו הוא שוהה ירגיש פחות מאיים כי יש פחות מכשירים. אם בעתיד הטכנולוגיה תאפשר את העלמת כל המכשירים מחדר המטופל – לא רק אלה המנתרים ערכים אלא גם אלה האקטיביים, נקבל שהות מרגיעה ופחות מאיימת. כמובן שנוכל ללכת צעד אחד קדימה ולעצב את החדר בסגנון פחות "בית חולים" וקצת יותר "בית מלון", כך אנחנו עשויים לתרום לחוסן נפשי ובעקבות זאת לחוסן גופני.

התפתחות הטכנולוגיה מביאה עימה שינויים משמעותיים בכל תחומי החיים, אנחנו כמעצבי מוצר לא מתייחסים כאן למשמעויות הערכיות והאתיות שעולות. הסוגייה שאנחנו מנסים להבין כאן נוגעת בעתידם של המוצרים הפיזיים ובעתידו של המקצוע שלנו – עיצוב תעשייתי. כמו הדוגמה של חדר בית החולים אפשר לפתח רעיונות רבים של דרכים לשיפור הסביבה ואיכות החיים שלנו על בסיס טכנולוגיה חדשה.